Bewegen als genezing niet meer mogelijk is

Als je kanker hebt, kan genezing niet meer mogelijk zijn. Je bevindt je dan in de palliatieve fase. De palliatieve fase verloopt voor iedereen anders en de duur ervan staat van te voren niet vast. Als je nog in behandeling bent, dan richt deze zich op het verlengen van het leven en het behouden van de kwaliteit van leven. 

Regie over je leven

Eén van de meest genoemde klachten in de palliatieve fase is vermoeidheid. Vermoeidheid heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven en op je dagelijks functioneren. Ook kan je in deze fase last hebben van pijn, stijfheid, verminderde spierkracht en verminderde conditie. Zoals ook in andere fases van de ziekte helpt bewegen bij het verminderen van bovengenoemde klachten.

Onderzoekers doen steeds meer onderzoek naar de effectiviteit van bewegen in de palliatieve fase. Wat in ieder geval bekend is, is dat bewegen veilig en haalbaar is. Het advies is dan ook om in beweging te blijven onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Je houdt hierdoor je fysieke conditie zo goed mogelijk in stand, waardoor je gemakkelijker activiteiten in het dagelijks leven klachtenvrij uitvoert. Ook heeft bewegen een positieve invloed op je mentale gesteldheid. Door zo lang mogelijk actief te blijven, zorg je ervoor dat je zelfstandig blijft en zo de regie over je eigen leven behoudt.  

Het programma

De gespecialiseerde fysiotherapeut stelt voor jou een persoonlijk oefenprogramma op, waarbij hij rekening houdt met jouw doelen en eventuele klachten of beperkingen. De oncologiefysiotherapeut weet precies wat er wel of niet mogelijk is. De fysiotherapeut werkt samen met andere disciplines zoals de diëtiste, de ergotherapeut of de psycholoog. Eventueel overlegt de fysiotherapeut met de arts of specialist om te bepalen hoe je het veiligst oefent.

Vind de juiste fysiotherapeut
bij jou in de buurt

Zoeken

Informatie over

Nederlandse Federatie Kankerpatienten

Kanker algemeen

Verwijsgids

Nationaal Fonds tegen Kanker

KWF

Alles bij Kanker

Kanker en werk

Borstkanker

Lymfoedeem