Zelfstandig bewegen

Voldoende bewegen draagt bij aan de preventie van veel chronische aandoeningen en zorgt ervoor dat klachten afnemen. Het is goed om na te gaan wat je wekelijkse bewegingspatroon is. Doe je bewegingsactiviteiten binnen en/of buitenshuis (hobby’s, (huishoudelijk) werk, sport, fietsen etc.)? En wat is je vroegere ervaring met sport en bewegen? Als je geen hulpvraag hebt aan een professional (fysiotherapeut bij lichamelijke klachten of een medisch specialist tijdens/na je behandelingen in het ziekenhuis) dan adviseren we te voldoen aan de beweegnorm.

De beweegnorm

Wat is voldoende bewegen, de zogenaamd beweegnorm?

Als we het hebben over voldoende beweging, dan bedoelen we dat je tenminste 5 dagen per week, 30 minuten in beweging bent. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht is het nog beter om 60 minuten in beweging te zijn. Dit behaal je door elke dag een stevige wandeling of een fietstocht te maken. Beweging zorgt ervoor dat je gezond en fit blijft en een fit lichaam draagt weer bij aan een gezonde geest. 

Ook 2 keer per week bot- en spierversterkende activiteiten, eventueel in combinatie met balansoefeningen is aan te raden. 

Het is van het grootste belang motivatie te behouden om zelfstandig te bewegen. Het is daarom goed om de volgende vragen in gedachten te houden:

  • In hoeverre wil je een actieve leefstijl aannemen en wat wil je hiervoor doen?
  • Wat zijn de belangrijkste redenen om zelfstandig te bewegen?
  • Heb je hulp nodig bij het voldoen aan de beweegnorm?
  • Wat heb je nodig om zelfstandig te blijven bewegen?
  • Welke beweegactiviteit is leuk genoeg om lange tijd vol te houden?

Waar let je op als je (meer) beweegt

Kies beweegactiviteiten die je leuk vindt en volhoudt op lange termijn. Kies er eventueel voor om dit samen met iemand te doen en/of in groepsverband. Zorg voor een rustige opbouw van intensiteit en duur van de inspanning om blessures te voorkomen. Als je tegen vragen aanloopt zoek dan een professional voor advies bij (meer) bewegen zoals een fysiotherapeut. 

Vind de juiste fysiotherapeut
bij jou in de buurt

Zoeken

Informatie over

Nederlandse Federatie Kankerpatienten

Kanker algemeen

Verwijsgids

Nationaal Fonds tegen Kanker

KWF

Alles bij Kanker

Kanker en werk

Borstkanker

Lymfoedeem