Bewegen als onderdeel van je re-integratie

Van de 100.000 mensen die in Nederland de diagnose kanker krijgen, staan er 40.000 op dat moment nog in het arbeidsproces. De diagnose heeft een grote impact op de arbeidssituatie. De meerderheid van de mensen die hoort dat ze kanker heeft, stopt na de diagnose met werken. Dus op een later moment is er sprake van een arbeidsre-integratie. 75% van de mensen werken tijdens de behandelingen niet en de duur van het verzuim is gemiddeld één jaar. 

Voortzetten of hervatten werkzaamheden

Er zijn verschillende factoren die het vermogen om te werken beïnvloeden, zowel op korte als lange termijn. Kanker is een generiek ziektebeeld dat verschillende problematiek en behandelmogelijkheden met zich meebrengt. Dit zorgt voor een grote verscheidenheid aan mogelijke gevolgen. Veel voorkomende gevolgen zijn lichamelijke klachten, vermoeidheid, emotionele impact, cognitieve beperkingen zoals geheugen en concentratiestoornissen, bijwerkingen van medicatie en ook wisseling in belastbaarheid speelt in veel situaties een rol. Het voortzetten of hervatten van werkzaamheden geeft positieve effecten op de gezondheid in de breedste zin.

 

Het programma

Ter ondersteuning van de werkhervatting is vaak het advies om te bewegen. Door het verbeteren van je fysieke fitheid beïnvloed je lichamelijke klachten positief. Daarnaast is het voor veel beroepen noodzakelijk dat je fysieke activiteiten uitvoert. 

De fysiotherapeut geeft begeleiding bij specifiek, werkgerelateerde activiteiten. 

Vind de juiste fysiotherapeut
bij jou in de buurt

Zoeken

Informatie over

Nederlandse Federatie Kankerpatienten

Kanker algemeen

Verwijsgids

Nationaal Fonds tegen Kanker

KWF

Alles bij Kanker

Kanker en werk

Borstkanker

Lymfoedeem