Bewegen en lymfoedeem

Bewegen bij risico op lymfoedeem

Als je een medische behandeling onderging en risico hebt op lymfoedeem is het belang van bewegen groot. Bewegen zorgt voor een goede spierpomp waardoor het vocht in je lichaam beter afvoert. Bewegen en/of oefentherapie bij het risico op lymfoedeem is veilig, als je de intensiteit goed opbouwt.

Een aanbeveling van de richtlijn lymfoedeem* (federatie medische specialisten) is om een oefenprogramma te volgen onder supervisie (minimaal 2 keer per week gedurende 3 maanden).

* Dit geldt helemaal als er sprake is van een post-operatieve fase bij borstkanker (bij risico op lymfoedeem) en ook als er sprake is van risico op lymfoedeem in de onderste extremiteit.

Bewegen bij lymfoedeem

Als er lymfoedeem aanwezig is, is het raadzaam om naast de beweegnorm ook minimaal 2 keer per week krachttraining te doen. Bewegen zorgt ervoor dat de coördinatie, balans en souplesse in je lichaam aanwezig blijft. Je merkt dat andere dagelijkse activiteiten, zoals wandelen, fietsen en (huishoudelijke) werk ook beter gaat. 

Het effect van lymfoedeem op bewegen

Als je merkt dat jouw lymfoedeem effect heeft op de manier van bewegen, dan adviseren we dit te bespreken met een gespecialiseerd oedeemfysiotherapeut. Door de aanwezigheid van lymfoedeem kun je bepaalde activiteiten of bewegingen soms minder goed uitvoeren. Door samen te onderzoeken welke (sport)activiteiten wel lukken, heeft dit een positief effect op het lymfoedeem en de belemmeringen die je hierdoor ervaart. 

Waar let je op?

Zowel bij risico op lymfoedeem als aanwezigheid van lymfoedeem is het belangrijk om het effect van bewegen te monitoren. Zorg voor een rustige opbouw van intensiteit en duur van de inspanning en controleer na de activiteit of er iets verandert als het gaat om vocht of andere klachten in het aangedane gebied. Dit kan je in het begin ook samen met een (oedeem/oncologie) fysiotherapeut doen. In sommige gevallen is het raadzaam om compressie te dragen tijdens en/of na de beweegactiviteit. Een therapeutisch, elastische kous draag je ook tijdens de beweegactiviteit of je kiest ervoor na de beweegactiviteit compressie te dragen en eventueel extra compressie in te zetten zoals zwachtels. 

Vind de juiste fysiotherapeut
bij jou in de buurt

Zoeken

Informatie over

Nederlandse Federatie Kankerpatienten

Kanker algemeen

Verwijsgids

Nationaal Fonds tegen Kanker

KWF

Alles bij Kanker

Kanker en werk

Borstkanker

Lymfoedeem