Bewegen na je behandeling

Na de behandeling voor kanker is het belangrijk dat je in beweging komt of blijft. Dit doe je door te voldoen aan de algemene normen voor gezond bewegen. Dit houdt in dat je tenminste 5 dagen per week, 30 minuten per dag matig tot intensief beweegt. Als dit niet lukt of je blijft te veel last houden van de klachten en beperkingen als gevolg van de kanker of de behandeling van kanker, dan kun je onder begeleiding revalideren.  

Revalideren

Revalideren kan in een revalidatiecentrum, we noemen het dan medisch specialistische revalidatie. Niet iedereen wil dit of komt hiervoor in aanmerking. Er is sprake van meervoudige problematiek en een arts verwijst je door. Het is ook mogelijk om te revalideren bij een gespecialiseerde fysiotherapeut bij u in de buurt (eerste lijn). Je revalideert één op één of in een groepje. De oncologiefysiotherapeut werkt vaak samen met andere disciplines binnen de eerste lijn, zoals de diëtiste, ergotherapeut of psycholoog.  

Het programma

De revalidatie bij de fysiotherapeut bestaat uit een bewegingsprogramma, speciaal voor jou op maat gemaakt. De fysiotherapeut bepaalt samen met jou wat goed voor je is. De oefeningen richten zich op het verbeteren van het activiteitenniveau, de maatschappelijke participatie en gezondheidsbevordering. Je stelt samen met je fysiotherapeut doelen op die je graag wilt behalen, bijvoorbeeld het hervatten van werk, sport of hobby’s. 

Uit onderzoek blijkt dat trainen na de behandeling van kanker bijdraagt aan een sneller en vollediger herstel van het lichamelijk functioneren. Het vermindert de vermoeidheid en het verbetert de kwaliteit van leven. 

Vind de juiste fysiotherapeut
bij jou in de buurt

Zoeken

Informatie over

Nederlandse Federatie Kankerpatienten

Kanker algemeen

Verwijsgids

Nationaal Fonds tegen Kanker

KWF

Alles bij Kanker

Kanker en werk

Borstkanker

Lymfoedeem