Bewegen tijdens je behandeling

De behandeling van kanker bestaat vaak uit verschillende onderdelen. Onderdelen kunnen zijn: een operatie, bestraling of medicatie (zoals bijvoorbeeld chemotherapie, anti hormonale therapie of immunotherapie). Deze medische behandelingen hebben een negatieve invloed op jouw lichamelijke fitheid. Het is mogelijk dat er lichamelijke klachten ontstaan zoals verminderde conditie, verminderde spierkracht, stijfheid van gewrichten en vermoeidheid. 

Echt trainen

Tijdens de behandeling is het belangrijk om in beweging te blijven. Zo voorkom je dat je veel last hebt van de verschillende bijwerkingen van de behandeling. Je voelt je fitter en kan hierdoor ook meer aan. In de periode tijdens behandelingen is het goed om tenminste 5 dagen per week, 30 minuten per dag in beweging te zijn. Uit onderzoek blijkt dat het nog beter is om echt te trainen, in plaats van alleen te bewegen. Dit houdt in dat je een trainingsinterventie volgt, ten minste 2 tot 3 keer per week, waarbij je spierkracht en conditie traint. De training richt zich op het behouden van fitheid en zorgt ervoor dat symptomen zoals pijn, vermoeidheid en misselijkheid afnemen. Hierdoor houd je de behandeling beter vol, zodat deze doorgaat zoals gepland. Ook weten we tegenwoordig dat mensen die trainden in de periode dat zij in behandeling waren voor kanker, sneller en beter terugkeerden naar werk. 

Het programma

Als je van plan bent om een trainingsprogramma te volgen, neem dan contact op met een gespecialiseerde fysiotherapeut. De oncologiefysiotherapeut weet precies wat je wel en niet kunt doen en begeleidt je bij het goed uitvoeren van de oefeningen. Hij of zij maakt een schema op maat voor jou. Als je last hebt van bijwerkingen of je hebt vragen, dan kan de oncologiefysiotherapeut je het juiste advies geven. 

Vind de juiste fysiotherapeut
bij jou in de buurt

Zoeken

Informatie over

Nederlandse Federatie Kankerpatienten

Kanker algemeen

Verwijsgids

Nationaal Fonds tegen Kanker

KWF

Alles bij Kanker

Kanker en werk

Borstkanker

Lymfoedeem