Bewegen voor je behandeling

Inleiding

Sporten, vooraf aan een medische behandeling, helpt patiënten sneller herstellen na de operatie. Door verbetering van spierkracht en uithoudingsvermogen, evenals bloedcirculatie en longfunctie. ‘Hoe fitter erin, hoe fitter eruit’. Lichaamsbeweging voor een kankeroperatie betekent minder complicaties en een kortere verblijfsduur in het ziekenhuis.

Wat is prehabilitatie?

Als je een operatie moet ondergaan, is het belangrijk om gezond en sterk te blijven. Een manier om dit te doen is door regelmatig te sporten vóór jouw operatie. Als je ervoor kiest om voor de operatie te sporten, dan kun je deelnemen aan een programma onder supervisie, dat heet ook wel prehabilitatie.
Prehabilitatie bestaat naast fysieke training ook uit begeleiding bij verbetering van voeding (eventueel stoppen met roken en/of alcohol drinken) en mentale begeleiding. Studies toonden aan dat ook in de korte tijd die er soms is tussen de diagnose en de operatie, de conditie goed kan verbeteren. Het resultaat is minder complicaties van de operatie, een kortere opnameduur en een sneller herstel.

Het programma

Je specialist in het ziekenhuis raadt deze gesuperviseerde programma’s aan. Je neemt deel in bepaalde ziekenhuizen of bij een gespecialiseerde (oncologie) fysiotherapeut. (zoek therapeut).
Het programma kan bestaan uit alleen fysieke training of uit een combinatie met andere zorgdisciplines, denk aan voeding en psychosociale ondersteuning. De fysieke training bij de (oncologie) fysiotherapeut bestaat uit 2 à 3 trainingen per week. Je kunt de training ook (gedeeltelijk) thuis uitvoeren met beweegadviezen van je fysiotherapeut.

Om de korte duur tussen de diagnose en operatie optimaal te benutten, adviseren we een hoog intensief oefenprogramma te volgen. Dit betekent intensieve conditietraining op bijvoorbeeld een hometrainer, roeiergometer of loopband met daarnaast ook krachttraining voor grote spiergroepen.

Wanneer je onder begeleiding van een fysiotherapeut buiten het ziekenhuis prehabilitatie ondergaat, komt de vergoeding vanuit de aanvullende verzekering.  

Vind de juiste fysiotherapeut
bij jou in de buurt

Zoeken

Informatie over

Nederlandse Federatie Kankerpatienten

Kanker algemeen

Verwijsgids

Nationaal Fonds tegen Kanker

KWF

Alles bij Kanker

Kanker en werk

Borstkanker

Lymfoedeem